Wednesday, June 17, 2009

Tight Face???

Tidak dapat digambar perasaan ini melihatkan muka-muka pelajar Al-Amin hari ini kebanyakkannya....ish..macam tertekan sahaja mereka ini. Kalau istilahnya yang dipopularkan dari kalangan para pelajar Al-Amin ini iaitu "muka ketat". Mana datang istilah ini? Mungkin dari bahasa Inggeris, iaitu "tight face".

Di mana-mana jumpa, semuanya macam bermuram-durja. Masam sahaja. Monyok memanjang. Sangat jarang hendak melihat muka-muka anak Al-Amin ini berseri-seri dengan senyum-senyuman mesra seperti Hari Raya. Kalau beri salam pun, macam tertekan nadanya.

Mengapa ini terjadi???????
Apa yang sudah berlaku????
Sudah hilangkah seri dari wajah-wajah mereka yang bersih ini????

Adakah kerana riak wajah mereka menggambarkan perasaan mereka yang baru sahaja mengetahui markah kertas peperiksaan Semester Satu????
Jika riak wajahnya begitu, adakah mereka tidak dapat mendapatkan markah yang terbaik sehingga seri wajah mereka hilang???

Bila melihatkan perbezaan wajah-wajah ini, teringat pula ada ayat al-Quran yang menyatakan tentang hal ini, iaitu di surah al-Qiyaamah ayat 20-25:

20. "Sekali-kali janganlah demikian. Sebenarnya kamu (hai manusia) mencintai kehidupan dunia,"
21. "dam meninggalkan (kehidupan) akhirat,"
22. "Wajah-wajah (orang-orang Mu'min) pada hari itu berseri-seri."
23. "Kepada Tuhannyalah mereka melihat,"
24. "Dan wajah-wajah (orang-orang kafir) pada hari itu muram,"
25. "mereka yakin bahawa akan ditimpakan kepadanya malapetaka yang amat dahsyat."

Wahai saudara pembaca sekalian, bukanlah saya maksudkan saya mengkafirkan sesiapa yang bermuram durja ini. Langsung saya tidak bermaksudkan sedemikian. Tetapi apa yang ingin saya bawa dalam penulisan kalini ialah, betapa ketika Hari Akhirat nanti Allah menampakkan keadaan manusia yang dapat dibezakan pada wajah-wajah mereka. Sedang saya hari ini pula, telah dinampakkan di wajah-wajah anak Al-Amin penuh jelas lagi terang perbezaan perasaan mereka.

Kerana itulah Allah mengingatkan agar jangan sekali-kali kita mencintai dunia ini. Kalau apa yang di dunia ini tidak dapat kita perolehi, kita akan rasa susah hati, gundah-gulana, maka dari hati terbitnya perasaan itu, tergambarlah di wajah manusia yang tidak lagi dapat dirahsiakan lagi. Itulah kehebatan hati manusia ini yang penuh dalam untuk diselami rahsianya. Lebih dalam lagi dari lautan yang dalam.

Bergembiralah wahai anak-anak Al-Amin!!
Tidak mungkin marah Peperiksaan Semester Satu dapat memberi kesan yang sangat mendalam. Gagal kali ini bukan bermaksud hari sudah Kiamat. Tapi kegagalan hari ini sebenarnya adalah kayu ukur untuk kita meningkat gemilang memperbaiki diri kita dan mutu kualiti keputusan peperiksaan kita. Masih ada masa lagi. Melainkan Allah sudah putuskan ketetapan yang pasti tentang kematian kita yang sangat hampir.

Jadi, jangan bermuram-durja lagi ya!!
Ayuh!! Senyumlah wahai anak Al-Amin. Hadapi segala mehnah ini dengan senyuman.
Pada senyuman itu ada ubat yang kuat. Itulah tanda ketabahan hati yang cekal.

7 comments:

Izz-Al-Din said...

Syukran atas tulisan Abang Sarep yang penuh manfaat. Semoga dapat memperbaiki lagi diri ini dan dapat menampal lubang-lubang yang sedia ada pada diri ana. Walaupun hanya menggunakan kertas, gunting dan "salotape".

~al-Barq~ said...

ejaan yg sebenar adalah "tight face" bukan "tide face" . saja ingin membetulkan kesilapan.

tight = ketat

tide = arus ombak

-Amin HAR- said...

Ktang Kting ktung!!!!
(inspirasi menjelma)
Terimas ~

mas syarep said...

hahahaha!!
time kasih ~al-Barq~..!!
sgt2 membantu..
tu ler..ana ni xblajo tinggi2..
plg tinggi pun sampai tingkat 4 jer..hehe

Si Pengembara said...

tight face?
org yg percaya akan hari akhirat dan ganjaran yg lebih baik akan redho menerima kptsan apajuapun
(jika sudah buat yg terbaik)
p/s:nasihat utk diri sendiri jg..

mas syarep said...

time kasih si pengembara..

仔仔 said...

成人論壇,080聊天室,080苗栗人,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人電影,成人遊戲,成人文學,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,正妹牆